Historien om Broa Över

”Det gaur inte”. Den dialektala klichén var vanlig att höra i Falkenberg i början av 2000-talet då många stora företag lämnat Falkenberg och sugit både hopp och energi ur staden. Idag är det tvärtom.

Falkenberg har numera ett av Sveriges bästa företagsklimat med många positiva och engagerande företagare, och med facit i hand går det med säkerhet att säga att Broa Över varit och är en stark bidragande orsak.

Idén till Broa Över föddes då företagaren och falkenbergaren Magnus Wernersson såg och lyssnade till en inspirerande föreläsning av Tomas Enhager och tänkte att ”detta borde fler i Falkenberg ta del av”. Sagt och gjort. Idén förankrades i Näringslivet Falkenberg, finansiellt stöd söktes från ESF-rådet och 60 handplockade deltagare bjöds in till första omgången av Broa Över.

Projektet genomfördes mellan 2002-2005 i Falkenberg och syftade till att stärka deltagarnas motivation och positiva tänkande för att sporra stadens utveckling.Totalt involverade Broa Över 180 speciellt utvalda personer som var med och vände utvecklingen uppåt i Falkenberg. Som ett kvitto på framgången har företagsklimatet ständigt förbättrats och 2012 utsågs Falkenberg till ”Årets tillväxtkommun” i Sverige. Efter succén i Falkenberg gjordes utbildningen även i Nybro och Hylte. I början av 2019 kommer utbildningen att genomföras i Högsby kommun.

Med en utveckling som ständigt går fortare framåt ansåg flera av de tidigare deltagarna i Broa Över att det nu var dags att Broa Vidare. Tillsammans med Tomas Enhager och Magnus Wernersson vidareutvecklades konceptet och med finansiering från Falkenbergs Sparbanks Framtidsbanken erbjuds under 2015-2016 ytterligare cirka 130 personer från näringslivet en exklusiv kompetenshöjning inom eget ledarskap och personlig utveckling.

Syftet är det samma som för Broa Över; Att skapa en kärntrupp av nätverkande och engagerade samhällsbyggare som tillsammans utvecklar framtidsandan och likt ringarna på vattnet förändrar attityder på ett positivt sätt. Att ta bort ordet inte  och se möjligheterna, det gaur.

Vilken otrolig kraft det finns när så många engagerade personer med olika bakgrund och erfarenheter samlas för personlig utveckling. Broa Vidare lyckas verkligen växla upp den potential som finns hos var och en.”

Göran Bengtsson,
VD Falkenbergs Sparbank

Vill du veta mer?

Kontakta Magnus Wernersson, 0705-38 38 86 eller magnus@wernerssonide.se, så berättar
vi gärna mer om Broa Över och om hur vi skulle kunna genomföra projektet i er kommun.